За тарикатлъка на тарикатите! Който плаща, е балък!

Категория:

15 декември 2014 г., бТВ и infoSI.bg

Вчера правителството и синдикатите си стиснаха ръцете за няколко неща, свързани с осигурителните отношения.

Отразявайки новината, медиите се съсредоточиха (очаквано) върху основните популистки намерения – криминализиране на укриването на осигуровки и замразяване на пенсионната възраст.

В по-малка степен обърнаха внимание на въвеждането на изискване за възраст за пенсиониране на служителите на МВР и МО, а най-малко (да не кажа никак) се впечатлиха от предложението родените след 1960 г. да си избират дали да се осигуряват за допълнителна пенсия в Универсален пенсионен фонд (УПФ), или да си внасят осигуровки само в НОИ. Това всъщност е най-скандалната точка от споразумението.

Ха, сега се сетете какво на практика означава това! Ами, като му кажат на българина, че вече не е задължен да внася осигуровки в УПФ, дали ще продължи да го прави? Не, няма да продължи.

И, да, УПФ поетапно ще фалират. А в УПФ са НАШИТЕ пари – парите, на родените след 1960 г. Парите, на които разчитаме след време да живеем достойно, а не да се молим за коледна добавка към пенсията от 53 стотинки.

Сега хората, родени след 1 януари 1960 г., се осигуряват задължително и в Националния осигурителен институт (НОИ), където парите на осигурените се разпределят на солидарен принцип за пенсии на настоящите пенсионери, и в Универсален пенсионен фонд (УПФ), където средствата се трупат по лични партиди на осигурените, т.е. колкото повече внасяш, толкова по-добра допълнителна пенсия ще получаваш след време.

Ако с парите на НОИ държавата може да си прави каквото пожелае, то в частните касички на УПФ няма как да бърка, макар че твърде много й се иска да го направи, защото държавната касичка НОИ е бая празна.

И какво мислите е най-простото решение на този толкова тежък за управляващите проблем? Е, как какво – ами, да отмъкне парите на УПФ и да ги вкара в касичката си НОИ.

Така ще има пари за увеличение на пенсиите, няма да има социално недоволство, напротив – ще има твърде много доволни от Бащицата.

А какво ще стане с парите на тези, които са си внасяли чинно осигуровките в УПФ, Бащицата не го интересува.

Защото, докато им дойде ред да се пенсионират и да установят, че пенсиите им са мизерни, той, Бащицата няма да е премиер, още по-малко ще разчита на едната пенсия. А пенсиите им на днешните работещи наистина ще са мизерни, ако сега им откраднат парите!

Само преди месец в публичното пространство плъзна слух, че се готви национализация на пенсионните фондове. Тогава управляващите нито потвърдиха, нито отрекоха съществуването на подобна идея и темата като че ли леко поутихна.

Вчера, обаче, към този фрагмент от публичната ни среда се добавя идеята за премахване на втория осигурителен стълб. С това фактически управляващите негласно признават, че обмислят парите в пенсионните фондове да бъдат национализирани, за да се напълни касичката на НОИ.

Сори, но никак не съм съгласна да внасям 40 години осигуровки, с голямата част от които да се покриват всякакви социални плащания, пенсиите на работили наполовина от мен служители в МВР и МО (щото били много стресирани, спейки под едно дърво), а за капак, като ми дойде ред да си ползвам правата, да ми кажат, че парите ми ги няма, че са ги прехвърлили в НОИ и че за моята пенсия ще работят моите внуци.

20 години ни обясняваха, че вторият осигурителен стълб се прави именно, за да не се налага някой друг да ни изкарва пенсията, а сами да си се погрижим за нея! Защо ги ручахме жабетата 20 години?

За да ни кажат сега, че който е бил тъп да се довери на държавата и да си внася осигуровките, ще продължи да плаща за тарикатлъка на тарикатите, които не са се осигурявали?!

Впрочем, логиката „който плаща, е балък“ е валидна за всичко в тази държава: Плащаш си здравни вноски и, като ти се наложи едно елементарно изследване, си вадиш портфейла, защото това Касата не го покривала. Е, как ще го покрива, като парите й отиват за онези, които не се осигуряват, за тарикатите?!

Плащаш си застраховка за колата и застрахователят ти казва, че залудо си плащал, щото той няма да ти покрие щетите, тъй като колата ти не е луксозна (струва под 20 000 лв.) и не й се полагат оригинални части. Ако искаш оригинални части, доплащаш си. Точка! Ама, че си платил едни 500-600 лв. за година застраховка, си е напълно твой проблем. Той, застрахователят проблеми няма!

Плащаш си тока, но НЕК е пред фалит, защото не може да си събере парите, респективно – увеличават ти цената на тока. Все някой трябва да покрие липсите. Кой да го направи, ако не този, който е балък да плаща?!

Плащаш си социални осигуровки, взимат ти парите, за да покрият липсите в държавния пенсионен фонд, които са натрупани отново от безхаберието на държавата да си събере вземанията. Кой плаща? Балъкът, естествено!

Що се отнася до пенсионната възраст, повече от ясно е, че тя трябва да се вдига и, колкото по-рано започне този процес, толкова по-добре. Замразяването на възрастта урежда практически само хората, които предстои да се пенсионират в близките 1-2 години (че и по-малко). А какво става с всички останали? Какво става с нас?

ОК, сега ще замразят възрастта, но рано или късно ще я вдигнат и нямам никакви съмнения, че активното население в момента ще се пенсионира на по 65 и повече години. В този ред на мисли питам се кого всъщност защитават синдикатите и дали не са се превърнали в пенсионерски съюз?!

Впрочем вчерашната сбирка на синдикатите с правителството, на която бяха договорени такива радикални промени като премахването на втория осигурителен стълб, например, се случи БЕЗ участието на работодателите, зад гърба им.

Нищо, че именно работодателите плащат по-големия дял от осигуровките, сиреч те са тези, които основно пълнят касичката на НОИ. Ама, защо да ги питат работодателите? Те са нищо друго, освен чорбаджии и изедници, които трябва да бъдат натикани по затворите, та целокупното народонаселение да миряса. И ще настъпи такъв живот…

Категория:

Translate »