Откъде се пръкнаха толкова наглеци и манипулатори?

Дата:

Категория:

Една коментарна статия от днес ме провокира да отговоря на автора й, но ще го направя тук, защото ще ми е трудно да го сторя под самата статия, поради ограниченията за обем на коментарите.

Статията е със заглавие „Креатурите на олигархията – „Подкрепа” и КНСБ залагат мръсни капани на следващата власт. Индустриалният капитал играе ролята на туристическа агенция, а понякога го отстрелват, а автор е бившият „велик“ депутат и виден протестър от последната година Христо Марков.

Публикувам цялата статия с личните ми коментари под нея:

Замириса на избори и се активираха активно мълчащите досега[1]  синдикални централи и работодателски организации. А те, двете, не се занимават с интересите на членовете си/доколкото ги има/, а го удрят на политика, пазарлъци и парламентарно поведение?! Оня ден станахме свидетели на нещо невиждано и нечувано, което няма като как да се случи в която и да е европейска държава.Обединили се синдикалисти и индустриалци/?/ [2] и захванаха да решават въпросите на банковата криза, на здравната каса и на депутатското воинство. Много моля някой да ми обясни относително сносно като как тези тунеядци [3] на гърба на гражданското общество се самонатоварват [4] да размишляват, държат сметка и критикуват ставащото в родната ни действителност? Двете организации подозрително мълчаха през цялото време, в което правителството на Орешарски си правеше експерименти, игнорираше протестите на гражданите и се грижеше за спокойствието на бита в семейство Станишеви, а сега изведнъж се сетиха, че в Народното събрание няма кворум и обвиниха за това…ГЕРБ. Тези организирани мръсници и доносници[5] /защото целия УС на работодателите е от бивши агенти на ДС/ имат за задача да се пласират във всяка власт, да изнудват, заплашват и нагло рекетират[6]  всяко правителство. Но са много сговорчиви към всякакви леви политики,[7]  които дифинитивно изпразват обществените фондове и оставят „политика на изгорялата земя”, а после се започва едно безкрайно мрънкане и разхождане по институциите.

Завчера например и синдикати, и работодатели посетиха Народното събрание с цел да се срещнат с опозиционната ГЕРБ и направят забележки на лидера им Бойко Борисов[8] , че не е осигурил кворума в пленарната зала, че се изказвал срещу банковата система и че не спасил Здравната каса. Просто невероятно – синдикати и работодатели се занимават с управленски решения[9] , искат решения от опозициата, а въобще не им хрумва да се обърнат към Станишка и компания за това, към Орешарски или Местан, например[10] .

И въобще какво търсят тези хора в парламента[11] ? Ами като са се загрижили за здравната каса, лекари и болници защо не поискат оставката на премиера, на здравната министърка или шефката на Здравната каса? Няма обяснение, нито една медия не задава най-логичния в случая въпрос: Като какво търсят там?[12]  Ами утре същата компания може да поиска 1 милиард за стартиране на космическа програма? Дружно Тренчев и компания отправиха искания към „оня, дето ще се върне на бял кон…”, демек „Бойко, ще се върнеш на бял кон и ние искаме, забрави за тройна коалиция, ние искаме от теб…” На мястото на Бойко Борисов всеки уважаващ себе си политик с европейска визиящеше веднага да стане и напусне това сборище[13] .

С вид на изпаднал проповедник др. Тренчев каза знаменателната фраза „Липсата на кворум не дава възможност да се стартират определени процедури” като упрек към ГЕРБ, но пишман-синдикалистът не знае или не иска да знае като какви процедури е развалил кворумът, а и през ум не му минава, че наличието на кворум е задължение на управляващите и носещите мандата, не на опозицията[14] . Тя има право да избира всякакви форми на протест ивъзпрепятстване на управленските решения[15] , тя затова е опозиция в крайна сметка. И такава е практиката по целия свят. Преди няколко години в Белгия в продължение на 1.5 година парламентът не можеше да събере кворум и да избере правителство, но доколкото виждам Белгия си е на мястото и хич не е изпаднала до нашето дередже. Колегата на Тренчев Димитров пък видял „само” два провала на Орешарски – в здравеопазването и доходите, а всичко останало било прекрасно и цветущо. За едногодишните протести не стана дума. Синдикати?

Ако ГЕРБ има намерение да управлява спешно трябва да разтури този тристранен съвет, защото той е напълно лишен от представителност.[16] Някой да си спомня кога за последен път е проведено представително преброяване на синдикалните организации и членовете им в България? [17] По моите спомени това бе в далечната 1999 год. [18] Ако греша – поправете ме. И се загрижили даже за банковия сектор. Аз не знам, не познавами съм сигурен, че в банките няма и един синдикален член,[19]  ама нито един, но Тренчев и Димитров спасяват банковия сектор. Да не говорим, че по време на най-голямата стачка в новата ни история – учителската – и двата синдиката бяха демонстративно отхвърлени от протестиращите.

Същите тези „синдикати” мълчаха като шарани за най-драстичното нарушение на трудовите права на хората на наемния труд – случаят в Бобов дол. Там работодателите директно им казаха на работниците – „Или гласувате за БСП , или няма никакви 50 лв. добавка към заплатите! Няма и купони за храна”. И замълчаха и синдикати, и работодатели, защото от години играят заедно. Много, ама наистина много ми е интересно като колко хора на наемния труд въобще членуват в синдикални организации? По точно в КНСБ и „Подкрепа”. През годините хората разбраха, че те са типични креатури на олигархията, големите корпорации и се ползват с никому необясними привилегии пред министерства и ведомства. Колективни трудови договори се договарят на парче, никога не е имало в бюджета на синдикатите стачен фонд, с който да осигуряват протестиращите[20], а в белия свят стачния фонд е напълно неприкосновен, докато тук се прибира някакъв членски внос, който отива за заплати на сътрудници, секретарки и лайфове. Ще стане много интересно, ако Сметната палата се заинтересува къде е стачният фонд на бг-синдикатите?[21]  Такъв просто няма и никога не е имало, но в „Подкрепа” например има свещенически съюз, както и съюз на безработните? Всъщност Тренчев винаги се е опитвал да бъде фактор в политиката, но все го е докарвал до под крушата. Още от времето на Филип Димитров, когато рекетираше безогледно и нагло, направи Емел Етем-Тошкова конфедерален секретар, но тогава „Подкрепа” имаше членове, после Иван Костов бе единствения , който го постави на мястото му, като виден царедворец Тренчев бе в стихията си и пак се засили към политиката. На първите евро-избори оглави листата на Българските социалдемократи и големият синдикален лидер взе едва 6 836 гласа и временно миряса, защото във всяка нормална страна, ако шефа на профсъюза получи на национални избори 1% той веднага ще отлети в забравата, но в БГ не се случва. Сега залага капани за следващото управление. Нека бъдещите управляващи си направят добре сметката, ако не искат да се превърнат в чучело на ефимерни [22] граждански организации.

Случаят с т. нар. „работодатели” е напълно същият – никаква адекватна представителност[23] . Я ми посочете сериозна фирма, корпорация или банка да членува в някои от многобройните организации на „индустриалния капитал”. [24] Техните ръководители станаха известни покрай проверката на Комисията по досиетата – дърти номенклатури, обслужвали без изключение ДС[25] . От години те действат като туристическа агенция[26]. При посещение на президента, министър или някаква друго лице от държавната йерархия в чужбина им се изпращат покани и те ги раздават /срещу сериозно заплащане/ на най-пъстри капиталисти. Това е „индустриалният капитал” в милата ни родина.[27]  Е, понякога ги отстрелват по пътищата – като Кюлев, като Илийката Павлов, като Манол Велев. И те бяха шефове на някакви работодателски съюзи. Оня ден някакъв Васил Велев от АИКБ директно обвини Бойко Борисов, че създава хаос във финансовата стабилност,[28]  че държавата не е фалирала, ще я фалира … опозицията, а Божидар Данев настоя Борисов да не го прекъсва[29] , защото той бил недоволен от приеманите закони. И затова били виновни от ГЕРБ.

Много плитко скроен беше панаирът [30] на синдикати и работодатели – дружно се постараха да вкарат ГЕРБ и опозицията в един кюп с БСП, ДПС и Атака, сякаш в страната всичко е желе непрогледно, а само те „представителите на гражданското общество” са в бяло, чисти, честни и непорочни. Очевадно предизборен сценарий, който да обслужи отново тези малки, но изключително нагли организации [31].

Така че още от сега тези дето се готвят да управляват трябва да си направят добре сметката дали има нужда от този анахронизъм тристранен съвет и непрекъснатите жестове към синдикати и разни други бабереци от „индустралци”. [32] Ако се подадат на неизтребимия им популизъм [33] нищо добро не ги чака пак и пак…

ЕТО И МОИТЕ КОМЕНТАРИ ПО РЕД НА НОМЕРАТА:

[1] Това, че Вие, г-н Марков, не сте си направили труда да се поинтересувате какво са правили шестте организации през последната година и преди това, не оправдавалъжата и манипулацията в твърдението Ви, че са „мълчали“.

[2] Кое е изумителното, невъзможното и недопустимото (защото такова е внушението) в това да се обединят синдикалисти и индустриалци?

[3] Наказателен кодекс, чл. 148. (1) За обида: 1. нанесена публично; 2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин; 3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и 4. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.

[4] Не се самонатоварват, а са натоварени с тези функции (1) от своите членове и (2) от Кодекса на труда, съгласно който са представителни на национално равнище. Именно КТ им дава право да „държат сметка и да критикуват“

[5] НК, чл. 148, ал.1 (вж. по-горе)

[6] НК, чл. 147. (1) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание. Чл. 148 (2). За клевета, извършена при условията на чл. 148, ал.1, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание

[7] Вж. НК, чл.147 и 148

[8] Срещата беше по ПОКАНА на Б. Борисов, следователно целта е Той да „направи забележка“, а не обратното

[9] Точно така – занимават се с управленски решения по силата на правомощията им, отредени от Кодекса на труда и редица други нормативни и поднормативни актове, вкл. в качеството им на членове на Надзорния съвет на НЗОК.

[10] Г-н Марков, отново сте твърде неинформиран – организациите се обърнаха къмВСИЧКИ политически сили. Друг е въпросът, че само г-н Борисов реши да им търси сметка за думите и делата, но очевидно и той като Вас не е наясно с правата и правомощията на синдикати и работодатели.

[11] Вж. коментара по-горе относно КТ

[12] Г-н Марков, почетете малко, поинтересувайте се и ще получите така необходимите Ви отговори. След като журналистите не са задали този изключително глупав въпрос, който така лековерно им предлагате да зададат, значи все пак не са толкова глупави и незнаещи, за каквито непрекъснато ги обвиняват. Когато, обаче, един неграмотен човек си позволява да пише коментари по теми, които очевидно не познава, това вече е проблем. Проблем е и за медията, която е публикувала коментар с подобно съдържание. Още по-страшното е, че подобна неграмотност е налице у човек, имал претенцията да участва в управлението, бивш депутат във Великото народно събрание, създало действащата българска Конституция. Дълбоко се надявам тази обществена малограмотност да не е била повсеместна сред великото депутатство, защото ако е така, с това може да се обяснят много от недъзите на прехода ни. 

[13] В грешка сте, г-н Марков, на мястото на синдикати и работодатели всеки един би напуснал това сборище, организирано от лицето Борисов. Не го направиха, защото възпитанието им не го позволява. Що се отнася до възпитанието на отсрещната страна, ще замълча…

[14] Г-н Марков, Вие ли пишете опорните точки на г-н Борисов, или си ги крадете от него, защото има изключително точно съвпадение между Неговите (главната буква не е грешка!) и Вашите думи?

[15] А, най-сетне си дойдохме на думата. Ами, точно за възпрепятстването на определени СПЕШНИ и ВАЖНИ за обществото решения иде реч. Точно срещу това възпрепятстване протестират работодатели и синдикати. И понеже се позовавате на „нормалните държави“, кажете има ли нормална държава, в която опозицията възпрепятства, ей така, защото е опозиция, а не от принципни съображения? Има ли нещо принципно във възпрепятстването на решения, важни за обществото? Или това си е една съвсем безпринципна партийна битчица, която е удобна за конкретната партия? Кажете, г-н Марков, така ли правят опизиционните сили в нормалните държави?

[16] Мой ред е да попитам, г-н Марков, Вие в какво качество го казвате това и кой Ви е дал право да определяте кой е представителен и кой не е? Освен това,настоятелното Ви искане да бъде разтурен единствения легитимен орган за комуникация между власт и общество намирисва на призив за възцаряване надиктатура. Към това ли призовавате, г-н Марков? Кажете, за да сме наясно!

[17] Ако Вие „не си спомняте“, това не означава, че никой не си спомня. Ще Ви опресня паметта – последното преброяване беше проведено през миналата година, г-н Марков, и резултатите от него са валидни за 4 години, т.е. след три години отново ще ни броят и ще установяват дали сме представителни, или не. Питам се, обаче, Вас кое Ви кара да се чувствате „представителен“? Вас кой Ви е упълномощил да размахвате пръст и да държите менторски тон? Имам някои съмнения, но ще си ги спестя…

[18] Не знам какво сте правили и къде сте били през годините след 1999-а, но оттогава са проведени 4 преброявания!!! Явно след великото си депутатстване сте спал някакъв дълбок сън, от който изведнъж някой Ви е събудил тия дни. Потърсете медицинска помощ – здравето не е шега работа…

[19] Вие, очевидно, много неща не знаете, така че… Е, и аз не знам колко синдикални членове има в банковия сектор, но знам със сигурност, че всички банки членуват в една или в повече от една от работодателските организации.

[20] Не ми е работа да браня синдикатите и не съм наясно с финансите им, но доколкото имам информация, поне КНСБ разполага със стачен фонд, така че и в този случай установявам известни бели петна в познанията Ви, г-н Марков.

[21] Поредното бяло петно, жг-н Марков – прочетете Закона за Сметната палата и потърсете в него текст, който поставя синдикатите и/или работодателите под надзора на палатата. Няма да намерите такъв текст! Не за друго, а защото Сметната палата проверява структури на бюджетна издръжка, а нито синдикатите, нито работодателските организации ползват каквито и да било субсидии, т.е. не подлежат на контрол от страна на Сметната палата.

[22] Сигурен ли сте в определението „ефимерни„, г-н Марков? Това Вашето преброяване ли го показа?

[23] Вж. коментар № 22

[24] Почти няма „сериозна“ фирма (разбирайте голяма такава), която да не членува в работодателска организация. Надявам се не очаквате тук да изброявам поименно повече от 40 000 фирми, които членуват в БСК, например, и се надявам не смятате всички тези 40 000 фирми за „несериозни“.

[25] За дъвката „ДС“ ще си спестя коментарите, защото е безсмислено да коментирам измислени проблеми, отклоняващи общественото внимание в грешни посоки.

[26] Жалко за Вас, г-н Марков, ако познанията Ви за дейността на работодателските организации се изчерпват с 1-2 техни пътувания годишно в рамките на правителствени делегации.

[27] Не, г-н Марков, не това е индустриалният капитал – поне не такъв, какъвто Вие го описвате. Индустриалният капитал, г-н Марков, е този, благодарение на чиито усилия, инвестиции, производство, данъци и работни места функционира държавата. Благодарение на индустриалния капитал „функционирате“ и Вие, г-н Марков, така че не е зле да се позасрамите от злъчните си манипулативни изблици.

[28] Този „някакъв“ Васил Велев, г-н Марков, управлява хиляди работни места и милиони инвестиции. Борисов, г-н Марков, наистина създава хаос с изказванията си и вреди на финансовата стабилност. Но това едва ли сте способен да го осъзнаете,защото Ви пречат заслепението от ореола на Борисов, както и твърде многото бели петна в познанията Ви. 

[29] Точно така, г-н Марков, Божидар Данев и останалите ГОСТИ на Борисов нито за миг не прекъснаха Неговата тирада, пълна впрочем с обидни и неверни твърдения.Доброто им възпитание не им позволи да прекъсват лицето Бойко Методиев Борисов (БМБ) и отново доброто им възпитание ги принуди да му обърнат внимание самият той да не ги прекъсва. Но вероятно Вие не виждате нищо лошо в това БМБ да прекъсва – все пак той е Той, не кой да е. На Него всичко му е позволено и всичко му отива.

[30] Точно така, г-н Марков, плитко скроен беше панаирът, но не от синдикати и работодатели, а от Него, от БМБ. Той скрои този панаир, Той покани медиите, защото имаше неистовото желание да покаже колко е Велик, колко е Силен, колко еМогъщ, как ще навре отвратителните синдикати и работодатели на едно тъмно и тясно място, но… не му се получи планчето този път. Е, има и такива, които му се вързаха (Вас визирам, естествено), но слава Богу, те са единици… твърде объркани единици…

[31]  От коя година датира проведеното от Вас преброяване, г-н Марков, кога и как установихте колко малки са организациите? А колко нагли са, вече ни стана ясно…

[32] Отново Ви питам, г-н Марков, към диктатура ли призовавате? 

[33] Популизъм, г-н Марков, е цялата Ви статийка, която нямам идея защо си губя времето и интелектуалната енергия да коментирам, но… някак не можах да си замълча. Не ми е в стила някак си да премълчавам очевидни тъпоумия, които се появяват в публичното пространство. За жалост, в интернет има твъррде много тъпоумници, които или творят, или четат и цъкат одобрително на подобни тъпоумия, така че няма да се изненадам от потенциалния прилив на тъпоумни коментари под тази моя бележка. От сега Ви казвам, че нямам никакво намерение да хабя енергия с подобни коментари и напълно демократично ще ги трия на мига. Все пак трябва да спазвам някаква лична емоциотнална хигиена 🙂

Категория:

Translate »