Изгонете търговците от храма!

Дата:

Категория:

Изгонете търговците от храма!В рода си имам много лекари и медицински работници, вкл. майка ми е лекар, така че едва ли някой може да постави под съмнение дълбокото ми преклонение пред тази професия и хората, които са я направили свой житейски избор.

Не мога, обаче, да си затворя очите пред факта, че през т.нар. „преход“ не малка част от медицинското съсловие забрави, че е полагало Хипотратова клетва, и се превърна в някакво жалко чиновничество. Заплащането на медиците е ниско – факт! Здравеопазването е недофинансирано – факт! Здравната ни и осигурителна култура са ниски – факт! Но „не всичко е пари, приятелю!“. Недостойно е за най-хуманната професия на този свят да се говори само от финансова гледна точка! Недостойно и нехуманно!

В този ред на мисли, НЕ подкрепям протестите на работещите в „Бърза помощ“, защото протестът им по никакъв начин не показва, че грижата им е за здравето на пациентите. Грижата им е да запазят статуквото, да запазят псевдомениджъри, които оцеляват при всички правителства, осигурили са си личния комунизъм и нищо не правят, за да управляват ефективно поверените им структури.

В същото време, не разбирам защо случаят с Елизабет стана повод за протест на виновниците за смъртта й, а не се вдигнаха всички пострадали от т.нар. „Спешна“ помощ. В това число слагам и себе си, защото имам няколко случая, при които не съм можела да разчитам на спешно медицинско обслужване, въпреки че годишният ми принос към НЗОК е около 1000 лв. (!) (което не променя факта, че се налага всеки път да си плащат разни изследвания, защото „касата не ги покрива“).

Крадецът вика „Дръжте крадеца!“ – така изглеждат в моите очи нещата. И не, не се извинявам за думите си, защото съм убедена, че самото лекарско съсловие трябва да положи усилия да се прочисти от черните овце, които калят реномето на тази изключителна професия.

Изгонете търговците от храма!

Категория:

Translate »