Отговор до министър ДесиДесислава Атанасова, министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ, пред бТВ на 17.10.2013 г.:

„БСП за пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани. Това, че в момента действа забрана за тютюнопушене на закрити обществени места е европейска мярка, която в продължение на година и половина действа в България и повече от 60 % от българските граждани я одобряват“.


От името на членовете и симпатизантите на Сдружение на заведенията в България бихме искали да обърнем внимание на г-жа Атанасова, че:

  1. Заплатата й като министър на здравеопазването и сега като депутат от ГЕРБ е възможна, благодарение на данъците, платени от „печалбарите“, които са имали неблагоразумието да поемат финансов и житейски риск и да стартират бизнес начинание. „Печалбарите“ са тези, които генерират национален продукт, които създават работни места и благодарение на които функционират всички обществени системи, включително тази на здравеопазването. Без труда и данъците на „печалбарите“ хора като г-жа Атанасова не биха съществували, защото нямаше кой да ги издържа.
  2. Това не е първият път, в който ексминистър Атанасова изразява негативното си отношение към хората, заети в нашия бранш, към нашия продукт и към качеството на услугата, която предлагаме. В една правова държава подобни безпочвени и клеветнически внушения биха били санкционирани от съда с огромна сума за обезщетение за моралните и материални щети, които нанасят на собствениците на заведенията.
  3. Подобно брутално отношение показва не само липсата на елементарно възпитание, но и на фундаментални знания за устройството и начина на функциониране на една държава с пазарна икономика. Този факт ни кара да си зададем въпроса защо на хора като въпросната госпожа са поверени отговорности да творят законодателство и да управляват развитието на страната.
  4. Загрижеността на г-жа Атанасова за здравето на нацията е не само закъсняла, но и крайно лицемерна, като отчетем факта, че именно в качеството й на министър на здравеопазването тя е отговорна за закриването на десетки здравни заведения и за грабежа на Националната здравноосигурителна каса. С изказването си г-жа Загриженост съзнателно настройва обществото срещу нашия бранш, за да отклони вниманието от истинските причини за лошото здраве на българите. Милиард и половина лева бяха безскрупулно отнети от бюджета за здравеопазване, хиляди хора (особено в малките населени места) останаха без здравно обслужване, милиони хора продължават да не получават адекватно здравеопазване, защото здравната реформа така и не стартира през мандата на г-жа Атанасова. Най-важното, обаче, е че същата тази изключително загрижена госпожа не направи никакви усилия за превантивни програми срещу тютюнопушенето (особено сред младите хора). Нещо повече, госпожа министърът съкрати експертите от звеното по превенеция срещу зависимости в МЗ и не отдели нито лев за превенция! Вместо това, прехвърли отговорността за преодоляване на проблема „тютюнопушене“ върху собствениците на заведения.
  5. Това, че в момента действа забрана за тютюнопушене в частните заведения, НЕ Е европейска практика, а е следствие от напъните на правителството на ГЕРБ да се хареса на ЕС, прикривайки управленската си немощ и истинския си провал в икономическата и социалната сфера.
  6. Колко процента от българските граждани одобряват съществуващата забрана г-жа Атанасова може да разбере, като анализира резултатите от последните избори и като отчете все по-намаляващата подкрепа за партията, въвела тоталната забрана за тютюнопушене.

Сдружение на заведенията в България (СЗБ)

Категория:

Translate »