Понеже актуализацията на бюджета се оказа национален проблем, едва ли не водещ страната към финансова гибел, припомням, че не е имало случай в съвременната ни история, при който всяко ново правителство да не актуализира бюджета на предходното. Не за друго, а защото обикновено в годината на избори отиващият си кабинет харчи като за последно, за да се докара пред електората, а следващите…“да се оправят“.

Да си спомним, че актуализация беше направена и от любимия на целокупния български народ министър Дянков – и през 2009 г., и през 2010 г. Подобни намерения имаше г-н Дянков и през 2011 г., но се отказа в последния момент.

Ето само малко информация за опресняване на паметта:

Депутатите гласуваха на първо и на второ четене актуализация на Закона за държавния бюджет за 2009 г., с която се предвижда тази бюджетна година да завърши с дефицит от 500 млн. лева.

…  Промяната се налага заради „преодоляване на натрупания дисбаланс в края на мандата на предходното правителство“

След 12-часов дебат Народното събрание прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2010 г. Приходите са с 1,9 млрд. лв. по-малко, а разходите са увеличени с 436 млн. лв.

Приходите в бюджета са били 17,1 млрд. лв., а сега депутатите приеха те да бъдат 15,2 млрд. лв. Намалението е при данъчните приходи, които от 15,4 млрд. лв. стават 13,5 млрд. лв. Най-голям дял от тях се пада на ДДС с 940 млн. лева, на акцизите – с 680 млн. лв. Намалението при митата е 46 млн. лева, при корпоративния данък е 271 967 300 лв. Увеличена е събираемостта от данъка върху доходите на физическите лица с 40 млн. лв.

Що се отнася до прословутия заем от 1 млрд. лв. не е зле да се имат предвид поне две числа:

  1. БВП за 2012 г. е в размер на около 77.5 млрд. лв., а прогнозата за 2013 г. е за около 80 млрд.лв. Ако обърнем задачата към един семеен бюджет, това е все едно да имате доход от 80 лв. и да вземете 1 лв. заем. Дали това ще създаде финансов взрив в семейния Ви бюджет? И как, за Бога, ще си направите ремонт на антрето, ако не теглите заем? 🙂
  2. Към края на м. Май 2013 г. външният дълг на страната е 17% спрямо БВП, а с прословутия 1 млрд . лв. ще достигне умопомрачителните 18%. Какъв ужас! Каква трагедия! При положение, че САЩ поддържат външен дълг в размери над 90% от БВП, Германия – 85% от БВП.

Не на последно място, т.нар. финансова стабилност, към която така стриктно се придържаше министър Дянков, за да се представи подобаващо добре пред чужденците и да е отличник в ЕС, всъщност доведе България до стабилна мизерия.Без свеж финансов ресурс за възпроизводство нито една нормална икономика не може да живее! Това е добре да си го припомнят всички финансови корифеи, които са толкова активни напоследък, та чак до граждански протести в защита на бюджета го докараха.

И да не пропусна още една информация за опресняване на паметта: Властта взема 1,4 млрд. лв. от здравни вноски Казано с други думи, като имаш едни 4 млрд. лв. от една каса, защо ти трябва да взимаш заеми?!

Като цяло, прави ми впечатление, че напоследък целокупният български народ изведнъж се събуди изключително подготвен по финанси и административно управление – всички взеха да разбират от бюджет и от назначения в администрацията. А доскоро никой не обръщаше внимание на подобни „дребнотемия“… Много странно…

Translate »