Не знаем какво искаме, но го искаме от сърце

Категория:

ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ и личните ми, непрофесионални коментари:

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток – клиенти на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК, до установяване на легитимността на сметките.

Май имаме „независима“ съдебна власт… В този ред на мисли, към кого е отправено това искане? Кой очакваме да вземе подобно решение?

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия. 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ „Козлодуй“ да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

Не се чувствам компетентна да коментирам точно този въпрос, но нещо ми се върти в главата, че квотите за зелена енергия са ни спуснати от братския Европейски съюз… В този ред на мисли, къде е другарката Кунева, която договори всички условия с ЕС?

3. Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви.

Първо, не помня да има европейски директиви, които да предвиждат одържавяване. Второ, дали е частен или държавен един монопол, той си остава монопол, та даже държавният е по-страшен от частния. Само да си припомним как държавната „Топлофикация“ създаде Вальо Топлото.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.

Единственият посредник на енергийния пазар в момента е БЕХ, част от който е НЕК. В този ред на мисли, не ми става ясно какво точно искат протестиращите и изобщо знаят ли какво искат.

5. Разсекретяване на всички договори на производители на електроенергия за вътрешния пазар.

Това е първото смислено предложение, макар че имам дълбоко съмнение, като разсекретят договорите, ще се намери ли някой да ги прочете и разбере.

6. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.

„Разтрогване на договор“ означава „плащане на неустойки“. Виж „предоговаряне“ вече е друго.

7. Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

Второ смислено предложение. Подкрепям!

8. 50% гражданска квота в ДКЕВР.

А защо само в ДКЕВР? Какво правим с КЗК, КЗП, КРС и пр.? И не е ли по-важно гарантиране на прозрачност на дейността на регулаторните органи? Защото, ако няма прозрачност, колкото и „граждани“ да вкараме в управлението им, едва ли ще настъпи промяна. И каква е гаранцията, че „гражданите“ няма да се поддадат на корупционен натиск?

9. Индивидуални договори с топлофикациите. Всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие.

Такова изискване има заложено в действащия Закон за енергетиката, но топлофикациите не спазват законовото изискване. Така че, по-скоро тук става въпрос за липса на контрол по изпълнението на закона.

10. Индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия.

Защо имам някакъв бегъл спомен, че имаме топломери?…

11. Премахване на понятието „прогнозно количество“.

Подкрепям!

12. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

Подкрепям!

13. Премахване на дружествата за топлинно счетоводство.

Подкрепям!

14. Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода.

И като премахнем концесиите, ще цъфнем и вържем… Кой ще ни доставя водата? Пак ли одържавяване ни се върти в размътените глави?

15. Държавата да поеме функциите на концесионните дружества.

Пак национализация…

16. Удължаване работата на парламента. „Не искаме предсрочни избори. Не искаме служебен кабинет. Искаме програмно правителство с програма от гореизброените 15 точки“.

Преди няколко дни се скандираше за оставка на правителството и то я подаде. Сега пък искаме същото това правителство да продължи да ни управлява ??? Знаем ли какво точно искаме? Какво значи „Програмно правителство“ и с чий мандат го искаме? Защото по Конституция такова животно като „Програмно правителство“ няма – има или служебно, или обикновено, избрано с мандата на някоя парламентарно представена политическа сила. Като искаме нещо, наясно ли сме дали можем да го получим? Наясно ли сме, че без разпускане на настоящото Народно събрание, правителството в оставка продължава да действа до избирането на нов Парламент?

17. Промени на изборния закон;

Една година вече сегашното Народно събрание се опитва да приеме промени в избирателния закон. Сега си мислим, че за кратко време същото това Народно събрание ще успее да приеме изцяло нов закон… Любопитна съм да видя как ще стане това. Българският народ ме изненадва с оптимизма си 🙂

18. Преминаване от пропорционална към мажоритарна система;

Подкрепям!

19. Процедура за отзоваване на депутати;

Подкрепям! Но това може да стане с промени в Конституцията, а не с промени на избирателния закон!

20. Народните представители да носят наказателна отговорност за действията си;

Това е заложено в действащата Конституция! Какво ново искаме? Или всъщност искаме „независимата“ съдебна система да си свърши работата?

21. Гражданска квота във всички държавни и регулаторни органи. 

Това вече го коментирах по-горе.

***

Ако трябва да обобщя, положението изглежда приблизително така:

  • Преди 23 години искахме притавизация, а сега искаме национализация (?)
  • Не искаме да ни управлява Борисов, но и не искаме Служебно правителство, т.е. Бойко си остава на власт (?)
  • Искаме нова Конституция, а не сме си прочели действащата!

Въобще, знаем ли какво искаме?

Не на последно място, лично аз сериозно се притеснявам хора, които не знаят какво искат и не познават законодателството на страната, да ме управляват, пък било то и по линията на „гражданска квота в управлението“.

Категория:

Translate »