Ти му говориш, а оно рупа ли рупа…

Седя си в този късен час и чета един разговор във ФБ по темата „тотална забрана на тютюнопушенето”.

Чета и се чудя – аз ли нещо не съм наред, или народът яко е зациклил?!

И като е почнал един циклеж… няма свършек!

Понеже ме мързи да преразказвам, направо ще цитирам:

Svetlana Yancheva: Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач.( важи и за колегите ,които през деня пушат в офиса,в който и непушач работи). В цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Освен това дори 5 години след спиране на цигарите вероятността човек да се заболее от рак намалява едва наполовина.

Deer Rudolf:  И тази стакмистика от консултант в Coca-Cola ? Please … stay cool.  Гледайте си химията там и не се занимавайте с глупости. Да не ровя да показвам каква е ДОКАЗАНАТА вреда от продукта, с който се занимавате.

Тук следват серия от коментари за това кое е по-вредно – цигарите или „Кока-Кола”-та, дават се примери за възможностите да си развиеш раждясал болт с помощта на газираната напитка, да стопиш бръснарско ножче и пр.

В тоз сюблимен миг девойката от „Кока-Кола” контраатакува:

Svetlana Yancheva: не е честно да ми пушат на мен и на бебето ми,то не е виновно ,че НЯМА право на избор да не диша на обществени места.Бояне,не се сърдя, ама айде с по-интелигентни доводи;)

Адашката й отвръща с ъпъркът:

Svetlana Kraleva: Ама тези бебета нямат ли си разумни майки,че трябва непрекъснато да се подхвърля този факт.Вие с бебето ли ходите в кръчма.Много здравословно.Хора ние просто искаме отделни зали,а не да ви идваме на гости.

Мис „Кока-Кола”, обаче, не се отказва:

Svetlana Yancheva: Светлана, обществени места не е абсолютно тъждество с “кръчма”… защото, когато бях бременна ми се е случвало на консултация в болница докторът и сестрата да пушат,докато ме преглеждат

Тук колегата Кецаров решава да влезе (за кой ли път) в ролята на ограмотител:

Iliyan Ketsarov: Ние говорим за барове и кафенета,не за лекарски кабинети и ясли. Как по-точно да го кажем??

И тук идва най-уникалният аргумент, който никога, ама, никога не бях чувала в близките 5-6 месеца:

Svetlana Yancheva: ами не искам, когато отида на бар да се забавлявам да ми пушите и да дишам цигарен дим и да се вмирисвам;)

Всъщност, излъгах – не само че съм го чувала този “аргумент”, ами направо ми се повдига от него.

Абе, как толкова месеци не разбраха, бе? Как не им стигна до централния мозък, че:

  1. Никой не иска да им вмирисва дрехите и живота, а искаме ОТДЕЛНИ помещения!
  2. Никой не иска да се пуши в болници, училища и пр. обществени сгради, а само в определени за целта зали в ЗАВЕДЕНИЯТА!
  3. Никой не иска да им трови децата, защото на децата мястото не е в кръчмите!
  4. Никой не ги кара зорлем да стоят в компанията на пушачи, но и никой няма право да принуждава пушачите да стоят като прокажени на тротоара!
  5. Никой не твърди, че цигарите са полезни, но и не са толкова вредни, колкото ги изкарват разни псевдоучени и псевдоизследвания!
  6. Никой не оспорва правото на непушачите на чист въздух, но и пушачите имат права!
  7. Никой не вярва, че законът е създаден в името на здравето, защото повече от видно е, че единственото му „постижение” е разделение на нацията, насаждане на омраза, вражда и нетърпимост!

Как не разбраха, че този закон не е създаден, за да се спазва, а за да се нарушава?!

Изкушавам се да цитирам думите на бюрократа Флойд Ферис от романа на известия американски философ Айн Ранд:

Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно на човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им.”

Нямам какво да добавя! Изводите си вадете сами!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Translate »