Преди пет дни привържениците на тоталната забрана за тютюнопушене стартираха онлайн подписка за запазване на забраната, а вчера се похвалиха, че петицията им вече е събрала над 15 000 подписа. Провокирани от факта, че всяка секунда се появяваха по трима нови подписали, ние, организаторите на петицията „За равни права на пушачи и непушачи”, потърсихме причините за тази „избухнала” гражданска активност.

За целта се консултирахме с  IT-специалисти, които насочиха вниманието ни към определени възможности за манипулиране на подобен род подписки. Преди всичко, за частен сайт като www.peticiq.com  възможностите за въздействие от страна на самите администратори на сайта (с цел увеличаване на трафика, а оттам – рекламните ползи) са неограничени. Друга възможност е гласуването от един и същ e-mail адрес, но под различни имена.

В тази връзка си позволихме малък експеримент, който доведе до следното:

В рамките на две минути успяхме „да направим” наши съмишленици лидерите на „България без дим” д-р Гергана Гешанова и д-р Маша Гаврилова, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване Даниела Дариткова и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, както и депутатите от Комисията по икономическа политика. Е, в рамките на тези две минути гласа си дадоха и други наши съмишленици, чиито имена по обективни причини сме заличили от снимките.

За да бъдем коректни и да не се превръщаме в същите фалшификатори и манипулатори като опонентите си, минути след експеримента изтрихме имената на всички, които „подписахме“!

За разлика от нашите опоненти, ние не разчитаме на манипулации, а ще представим реални подписи, които в момента се събират в цялата страна.

ИЗВОДИТЕ ОТ ТОВА НАШЕ УСИЛИЕ СА НАЙ-МАЛКО ТРИ:

  1. Че е недопустимо онлайн анкети да са определящи за вземането на управленски решения, особено по съществени за обществото въпроси, какъвто е този за тоталната забрана на тютюнопушенето.
  2. Че докато ресторантьорите се опитват да работят, за да минимизират загубите си от въведената забрана, очевидно има достатъчно хора без работа, които „цъкат” активно в интернет.
  3. Че очевидно проблемът е сериозен и решаването му е наложително и спешно, след като мобилизира толкова сериозни усилия и на двете страни в спора. Обществото ни не е готово спокойно да приеме тази мярка за ограничаване на тютюнопушенето.

Дълбоко се надяваме, че живеем в РЕАЛНА, а не във ВИРТУАЛНА демокрация!

Надяваме се, че имаме РЕАЛНИ, а не ВИРТУАЛНИ институции и политици, които ще забележат РЕАЛНИТЕ, а не ВИРТУАЛНИТЕ загуби за нашия бранш! 

Убедени сме, че рано или късно здравият разум ще надделее и ще бъде премахната причината за създалото се разделение сред обществото, както и за все по-намаляващия брой работни места в нашия бранш. 

На 22 ноември т.г. при близки до минусовите температури на площада пред Народното събрание над 2000 души излязоха на протест в защита на инвестициите си и на работните си места. Надяваме се, че няма да се наложи това да се случи отново, но в по-голям мащаб и при по-ниски температури.

***  

ПП: Да не би „България без дим” да са станали клон на „Анонимните”?

Ето и подписите на депутатите от Комисията по икономическа политика:

Категория:

Translate »