Тази вечер всички, които не приемат забраната за тютюнопушене в заведенията, ще си постнат точно в 20.00 часа тази снимка. Ще повтаряме акцията всеки четвъртък от 20.00 часа, докато забраната не падне.

Колкото и „нездравословно“ да изглежда, лично аз подкрепям убедено каузата. Ще потитате „Защо?“. Вместо отговор ще цитирам Александър Симов: „Протестът на пушачите е здравословен, макар и посветен на един вреден навик. Защото инстинктът на хората подсъзнателно надушва полицейщината, дори и, когато тя е маскирана като загриженост за здравето на хората. Полицейщината е не по-малко вредна от тютюна. И, ако трябва да избирам между пушачите и полицейщината, аз избирам пушачите„.

Така че, ако полицейщината и незачитането на правата на гражданите, опитите хората да бъдат делени и противопоставяни по един или друг признак, са в разрез с личните Ви разбирания за свобода и демокрация, подкрепете инициативата, дори да сте непушачи!

Предварително благодаря ОСОБЕНО НА НЕПУШАЧИТЕ!

И още нещо, дълбокото ми чувство за свобода ме кара да се съпротивлявам на всякакви опити да ми налагат чужда воля. Не искам да тровя никой – искам да имам „моето“ място, където да си се тровя, в компанията на себеподобни „самоубийци“ и „наркомани“ (определенията не са мои, а на радикалните бездимници, които носят основната вина за създаденото обществено напрежение по този проблем).

Там, където човек отива по принуда – да работи, да се лекува, да учи, да чете книги, да гледа кино или театър, да общува с администрацията и пр. –  НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПУШИ. Когато, обаче, отиваш някъде по собствена воля, за да се забавляваш и да правиш съвсем нездравословни неща, като например да хапваш подобаващо и да пиеш алкохол, какъв е проблемът да добавиш още едно вредно занимание?

  • Как при разделени със стъклени стени и с вентилация зали непушачите биват „тровени“ и „омирисвани“ от „гадните пушачи“? Как точно едните пречат на другите?
  • Що за твърдение е, че тровим децата им, като мястото на децата не е в кръчмите?
  • И що за цинизъм е твърдението, че забраната носи ползи за общественото здраве, като в същото време държавата печели от акцизи от цигари, субсидира производството на тютюн, а самите цигари не са забранени?

Аз, пълнолетният гражданин, данъкоплатец и ИЗБИРАТЕЛ, не приемам да бъда третирана като престъпник, да бъда сочена с пръст като „обществен отровител“ и да бъда лишавана от правото си на избор!

За финал ще припомня библейската притча за блудницата, която трябвало да бъде убита с камъни, а Христос се обърнал към множеството с думите: „Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък на нея!“ Ако т.нар. бездимни са безгрешни, нека да продължават да хвърлят камъни…

***

Още по темата: https://www.facebook.com/tosmoking

Translate »