Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?

Това питала Йоана Томова (директор на издателство „Просвета“) Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Повод за питането е доклад на КЗД, който критикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

Видите ли, Ботевите стихове насаждали омраза и расизъм?!… Позволил си човекът да напише „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище“…

Ами, като сме започнали, да продължим докрай и да изхвърлим Левски от учебниците по история – човекът пак срещу турските поробители се е борел… Пардон, не са поробители, а „присъстващи“… (То и без друго напоследък в учебниците по история се отделя повече внимание на Мерлин Монро, отколкото на Левски…)

Пътьом да не пропуснем да ликвидираме и вредното присъствие на Вазов, Чинтулов, Раковски…

Така де, като ще чистим, да чистим наред, та белким се синхронизираме с високите критерии на ЕС и цялата световна общност по отношение на спазването на човешките права.

А междувременно ще се веселим от „бисерите“ (разбирайте „неграмотността“) на съвременните ученици и студенти, на тези, които един ден се очаква да управляват и развиват милата ни Родина!

Ето още по темата: Учебниците възпитават в стереотипи и нетолерантност

Translate »