Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?

Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?

Това питала Йоана Томова (директор на издателство „Просвета“) Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Повод за питането е доклад на КЗД, който критикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

Видите ли, Ботевите стихове насаждали омраза и расизъм?!… Позволил си човекът да напише „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище“…

Ами, като сме започнали, да продължим докрай и да изхвърлим Левски от учебниците по история – човекът пак срещу турските поробители се е борел… Пардон, не са поробители, а „присъстващи“… (То и без друго напоследък в учебниците по история се отделя повече внимание на Мерлин Монро, отколкото на Левски…)

Пътьом да не пропуснем да ликвидираме и вредното присъствие на Вазов, Чинтулов, Раковски…

Така де, като ще чистим, да чистим наред, та белким се синхронизираме с високите критерии на ЕС и цялата световна общност по отношение на спазването на човешките права.

А междувременно ще се веселим от „бисерите“ (разбирайте „неграмотността“) на съвременните ученици и студенти, на тези, които един ден се очаква да управляват и развиват милата ни Родина!

Ето още по темата: Учебниците възпитават в стереотипи и нетолерантност

Все още няма отговори

Leave a Reply

СПИСЪК НА ПУБЛИКАЦИИТЕ
Отворете | Затворете
Translate »