Любимият на целокупния български народ (и особено на мен) в . Труд за сетен път обслужи интересите на олигарсите чрез своя собственик Огнян Донев.

В днешния брой на вестника, в интервю с Евгений Иванов (изп.дир. на КРИБ) четем:

„Решението за срещата (бел.ред.: с СДБ) беше  взето на извънредно заседание на Управителния съвет на КРИБ. То беше предизвикано от нарастваща загриженост и безпокойство затова, че напоследък започна често да се случва в медийното пространството едно политическо говорене срещу определени представители на бизнеса, които в голямата си част са членове на КРИБ. При тези изказвания често беше засягана репутацията им, без да бъдат представени конкретни доказателства за това, в което са обвинявани. Това не са една или две конкретни фирми, а цели сектори, които бяха демонизирани Хвърлени бяха обвинения, без да са потвърдени.

– Получихте ли отговор каква е причината за „демонизирането на бизнеса“, което споменахте?

– Те са искали да защитят правилата на конкуренцията и да не допуснат злоупотреба с монополно положение, но очевидно в някои от случаите са минали малко границата.

– Къде минават границата?

– Стана ясно за сектора на течните горива, фармацията, търговските вериги. По тази причина ги обобщаваме като отношение към бизнеса. За нас е много лошо, защото голяма част от тези компании са публични – това пряко влияе на репутацията, оттам и на цената на книжата им на борсата. От друга страна, в България пак започва тази тенденция, явно в криза има такива рецидиви – успелият, богатият, се смята априориза престъпник и за нарушител, което за нас е неприемливо.

По-нататък в интервюто Е.Иванов обяснява, че ще търсят срещи и с БСП (а може би и с други политически сили), за да ги помолят любезно да не натискат по мазолчетата лицата Огнян Донев и Валентин Златев.

Ами, така де, хората просто се опитват да правят „почтен“ бизнес, без значение от монополното им положение на пазара и ограбването на бюджета, фирмите и населението с безумни надценки, позовавайки се на „международната конюнктура“!

Евалла Иванов, Евалла Евгений!

Най-сетне някой отговорен представител на КРИБ в прав текст да признае, че тази организация е родена и живее, за да крепи интересите на олигархията и монополистите!

И оттук-нататък внимавай да не заговориш отново за загриженост към малкия и среден бизнес, защото никой няма да ти повярва!

***

Ползвам повода да пусна и поредната доза от упражнението „Открийте деветте разлики“:

06.04.2012 г. (в интервю за в. „Труд“)

Евгений Иванов (КРИБ):

– Богатият човек е за уважение, той създава националния доход.

– Дотук първият огромен успех е свързването на тези 300 000 фирми с НАП, това е наше искане.

19.04.2011 г. (след среща с американския посланик Дж.Уоррик)

– Сашо Дончев (БСК): Тревожно е, че не признанието и уважението към труда, а търговията с влияние е движеща сила в нашето общество

02.05.2007 г. (при откриването на инициативата „На светло“ за борба срещу сивата икономика):

– Б.Данев (БСК): С цел подобряване на контролната дейност предлагаме изграждане на модерна GPRS-система за безжична връзка на всички касови апарати  с данъчната администрация

***

02.04.2012 г.

Цитат от писмо от моя милост до Евгений Иванов по повод поредната му изцепка във в. Труд:

Един от фундаментите на устойчивата бизнес среда е спазването на правата на интелектуална собственост – най-малкото, поради вложените инвестиции в експертиза. Това е и въпрос на етика, така необходима за изграждане и поддържане на доверие и партньорство между хората и организациите.

Нещо повече – отстояването и прилагането на принципите на почтеност, честност на пазарното поведение и общоприетите правила на бизнес етиката са заложени и в Устава на КРИБ (чл. 7.6., 8.2.3. и 14.1.6).

Убедена съм, че като уважаваща себе си и своя устав организация, КРИБ ще преустанови практиката на „приватизиране” на чужди идеи и предложения, в опит да гради организационния си имдж.

Надявам се ще се съгласите, че в интерес на работодателското движение е спазването на определена етика, за което призоваваме за пореден път.

🙂

Translate »