В днешните „независими вестници“ „Труд“ и „24 часа“ четем помпозни информация за още по-помпозното Общо събрание на КРИБ и височайшото участие на Бойко Борисов в събранието.

За сведение на непросветените:

  • КРИБ се председателства от Огнян Донев – собственик на „Софарма“ и вестниците „Труд“ и „24 часа“, нашумял през последните дни с поне два публични скандала – източването на Общинска банка и участието в обществена поръчка, ощетяваша онкоболните.
  • Преди Донев на председателския пост в организацията беше Иво Прокопиев – също медиен бос (собственик на групата Икономедия, издаваща „Капитал“, „Дневник“ и мн.др.) и също попаднал в серия от публични скандали, свързани с некоректни бизнес практики. В момента Прокопиев харчи паричките си в Сингапур.
  • Освен скандалите и афинитета към медиите, общото между Донев и Прокопиев е изключителната им амбиция за кариерно развитие – целта на единия беше да се добере до премиерския пост, а другият се надяваше да попадне сред избраниците на ГЕРБ за Президент на страната, но Плевнелиев му мина път.
  • КРИБ се пръкна преди 5-6 години, като обединение на Съюза на работодателите в България (председателстван от Васил Василев – собственик на заводите „Мраз“, чието име също беше забъркано в множество скандали) и БИБА (организация на чуждестранните инвеститори, създадена с бабуването на някои чужди разузнавания).
  • От самото си създаване досега КРИБ не спира да надува един огромен медиен балон – те са най-големите, най-представителните, те са представители на автентичния, белия, коректния бизнес и т.н. Истината е, че „експертната мощ“ на организацията се състои в няколко души, занимаващи се с какво ли не, и две публични лица (Евгений Иванов и Донев/Прокопиев), вдигащи врява по медиите. Всички „идеи“ на КРИБ всъщност са плагиатствани от други организации и едва ли е най-почтения и мъжкарски подход да работиш на принципа „с чужда пита помен прави“, но… те го правят… при това успешно (ако се съди по любовта, с която ги обгръщат управляващите).

Информацията за Общото събрание на КРИБ буди серия от въпроси:

  1. Какво прави министър-председателят на форум, организиран от човек, разследван за източването на Общинска банка и за участие в „странни“ обществени поръчки, нарушаващи правата на онкоболните? Да разбираме ли, че премиерът одобрява и поощрява подобно „бизнес“ поведение? Няма ли кой да посъветва премиера как да спазва хигиена на взаимоотношенията си с определени организации и личности?
  2. Какво прави в УС на организацията един разследван за укриване на данъци и обороти монополен бос (В.Златев)? Така ли КРИБ доказва тезата си, че обединява „белия бизнес“?
  3. Докога КРИБ ще гради фалшивия си публичен образ на чужд гръб и с лъжи? Не се ли притесняват лидерите на организацията, че рано или късно този балон ще се спука? Например: Знаят ли тези 800 000 фирми (за които Донев говори), че членуват в КРИБ, или Донев леко се е пообъркал в сметките си?; Кога точно Донев и компания предложиха свързване на касовите апарати с НАП, та си пишат позитиви от нещо, което им е паднало от небето – и като идея, и като изпълнение?
  4. Как премиерът стигна до заключение, че КРИБ е „най-голямата работодателска организация“, която „отстоява националните интереси“? Вероятно отговорът се крие в предходните въпроси!
  5. Кога т.нар. свободни медии ще престанат да играят ролята на подлога на нечистоплътни и хипер амбициозни хора като Донев и компания?

ПП: Не очаквам да получа отговор на нито един от въпросите! Дано все пак някой поне си направи труда да ги прочете и, дай Боже, да ги осмисли.

Ето и връзка към някои публикации:

Поредица на в. Преса – ЛАКОМНИЦИТЕ:

Част 1Част 2Част 3Част 4Част 5Част 6

Още един залък на „Лакомниците”

Любомир Павлов с три обвинения, Огнян Донев – само с 1. Прокуратурата повдигна три обвинения на издателя на „24 часа и „Труд“ Любомир Павлов – за пране на пари, за документна измама и за престъпление по член 313 – изготвяне на документ с невярно съдържание. На съдружника му и собственик на „Софарма“ Огнян Донев е повдигнато едно обвинение за пране на пари. Това съобщи Румяна Арнаудова – говорител на Софийската градска прокуратура.

Translate »